Đề cương cứng ôn thi vào cuối kỳ 2 môn tiếng anh lớp 10

Đề cương ôn tập giờ đồng hồ Anh lớp 10 học kì 2 bao gồm đáp án - Kỳ thi học tập kỳ 2 năm 2022 đã đi vào rất gần. Nhằm giúp các em học viên củng cụ lại kỹ năng và kiến thức môn tiếng Anh lớp 10 sao cho tốt nhất, xephangvanban.com xin share đề cưng cửng ôn thi cuối học kì 2 lớp 10 môn tiếng Anh. Với cỗ đề ôn tập tiếng Anh lớp 10 học kì 2 bên dưới đây để giúp các em hệ thống lại kiến thức và kỹ năng và đạt tác dụng tốt vào kì thi cuối học tập kỳ 2 chuẩn bị tới.

Bạn đang xem: Đề cương ôn tập tiếng anh lớp 10 học kì 2 có đáp án

Đề cương ôn thi học kỳ 2 môn giờ đồng hồ Anh lớp 10 năm 2021 - 2022

A. Số lượng giới hạn chương trình: Từ bài bác 6 cho đến khi hết phần Reading bài bác 10.

B. Bố cục bài kiểm tra: 60% trắc nghiệm với 40% từ luận.

C. Nội dung:

I. Vocabulary : Từ bài xích 6 cho đến khi hết phần Reading bài bác 10.


II. Language focus và grammar:

- Conditionals

- The Passive voice with Modals

- Reported speech

- Articles

- Relative clauses

- Comparatives and superlatives

D. Các dạng bài bác tập:

1. Pronunciation

2. Choose the best answer (vocabulary and grammar)

3. Error identification

4. Reading (Cloze test và Reading comprehension)

5. Word formation

6. Writing (Sentence building & sentence transformation)

E. PRACTICE EXERCISES

PRONUNCIATION

Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

1. A. Env i ronmentB. Fertil i zerC. Ed i torD. Sc i entist
2. A. Dispos a lB. Inorg a nicC. Chemic a lD. Natur a l
3. A. Red u ctionB. Poll u tionC. Sol u tionD. Concl u sion
4. A. Con s umeB. Rin s eC. Re s ourceD. Organi s e
5. A. D i verseB. R i tualC. Br i desmaidD. Dec i sive
6. A. C e remonyB. Prosp e rousC. Pr e stigeD. Quảng cáo e sent (n)
7. A. Prop o seB. Appr o valC. Gr oo mD. S u perstition
8. A. Ori g inateB. Presti g iousC. En g agementD. Reli g ious
9. A. Lăng xê e servationB. E nrollC. Quảng cáo e ferenceD. S e condary
10. A. S ueB. S pendC. S ureD. Pur s ue
11. A. Dep e ndentB. E ducateC. D e votionD. Acc e pt
12. A. B e nefitB. E ncourageC. E ncounterD. Impl e ment
13. A. A ccessB. A ffectC. A pplicationD. F a ct
14. A. D i gitalB. F i ngertipC. Ident i fyD. Mob i le
15. A. Prepara tionB. Applica tionC. Sugges tionD. Educa tion

Choose the word whose bít tất tay is placed differently from that of the others.

16. A. FertilizerB. EcosystemC. AgricultureD. Environment
17. A.machineryB. IndependentC.preservationD.conservation
18. A. PsychologicalB. EnvironmentalC. BiologicalD. Deforestation
19. A. AtmosphereB. InfluenceC. ContaminateD. Instrument
20. A. DepleteB. PreserveC. SewageD. Pollute
21. A. ReasonableB. AppropriateC. EnjoyableD. Accessible
22. A. IdentifyB. DisadvantageC. TechnologyD. Eliminate
23. A. IntroduceB. UnderstandC. ConsiderD. Entertain
24. A. LimitB. DemandC. ResearchD. Distract
25. A. CultureB. DiverseC. FortuneD. Altar
26. A. ReceptionB. EmbarrassC. DevotedD. Symbolise
27. A. FreedomB. GenderC. ImageD. Admire
28. A. ExpenseB. EducateC. CollegeD. Income
29. A. SuccessB. FamousC. CourageD. Office
30. A. MaintainB. PerformC. PreferD. Offer

VOCABULARY & GRAMMAR

Vocabulary: Choose the best answer among A, B, C or D that best completes each sentence.

1. Since the appearance of electronic devices, lessons have become more & more _____ & effective.

A. Enjoyable

B. Disruptive

C. Accessible


D. Inappropriate

2. The phrase “____ natives” refers khổng lồ people who are familiar with computers và the mạng internet from an early age.

A. Device

B. Portable

C. Electronic

D. Digital

3. Burning garbage _____ dangerous gases lớn the environment, & this may lead khổng lồ global warming.

A. Throws

B. Sends

C.emits

D. Rejects

4. Intensive pesticide và fertilizer sprays used in agriculture have resulted in the serious____of water, soil và land.

A. Protection

B. Pollution

C. Deforestation

D. Consumption

5. ________ is a term that refers lớn the existence of different kinds of animals & plants which make a balanced environment.

A. Wildlife

B. Biodiversity

C. Challenge

D. Investigation

6. The _________ rate of students in high schools is said to increases sharply this year.

A. Equality

B. Gender

C. Discrimination

D. Enrolment

7. A man who is getting married or about to get married is a__________.

A. Bride

B. Bridegroom

C. Bridesmaid

D. Best man

8. A______ is a ceremony at which two people are married lớn each other.

A. Reception

B. Banquet

C. Wedding

D. Proposal

9. The bride may have one or more __who keep the bride calm, help her get ready and look after her dress.

A. Bridegrooms

B. Bridesmaids

C. Best men

D. Fiancé

10. Digital lessons are available in a variety of webpages & they can be freely ____and stored in your computers.

A. Uploaded

B. Downloaded

C. Printed

D. Distracted

11. Personal electronic devices which ______students from their class work are banned in most schools.

A. Benefit

B. Protect

C. Distract

D. Submit

12. Thanks to the Internet, students can look _______new words in online dictionaries.


A. In

B. On

C. At

D. Up

13. Her parents were delighted that their daughter was engaged ____such a nice young man.

A. With

B. For

C. To

D. At

15. Jack and Linda ______ last week. They just weren’t happy together.

A. Broke up

B. Broke into

C. Finished off

D. Ended up

16. We must solve the problem of air pollution immediately for the ___ of the people living in this place.

A. Role

B. Side

C. Sake

D. Ritual

17. Now, if you’d all please raise your glasses, I’d lượt thích to make a ________ lớn the bride và groom.

A. Toast

B. Heat

C. Roast

D. Bake

18. The oto owner sued the truck driver _________ the damage he caused to her oto in the accident.

A. About

B. On

C. To

D. For

19. Non-renewable energy sources are running ____.

A. Up

B. On

C. To

D. Out

20. What vì you think could be the negative effects of __________ computers ?

A. Overlooking

B. Overtaking

C. Overusing

D. Overeating

21. He"s ________ with the president & may soon be fired.

A. In favor of

B. Out of favor

C. Vày a favor

D. In his favor

22. We should develop such ____ sources of energy as solar energy và nuclear energy.

A. Tradition

B. Alternative

C. Revolutionary

D. Surprising

23. _________ are the standards và expectations to which women & men generally conform.

A. Social problems

B. Shabby manners

C. Gender norms

D. Ill omens

24. Those smart phones are selling like_. If you want one, you’d better buy one now before they’re all gone.

A. Hotdogs

B. Fresh bread

C. Hot cakes

D. Fresh shrimps

25. “What’s the matter? You don’t look very well.” – “I feel a little __________.”

A. Under the weather

B. Out of the blue

C. Out of order

D. Down khổng lồ earth

26. Lily: “I’m sorry. I can’t be of more help in this matter”.

–Tuan: “ ....................................................”

A. Yes, the matter is helpless

B. That’s fine. I understand

C. You are welcome

D. That’s a problem

27. Davis: - I reckon that preserving the environment is the responsibility of every individual.

Mai: “- _______________ . Everyone should bởi vì something khổng lồ protect the earth - our common home.”


A. I see things differently

B. I’ll say the opposite

C. There is no room for doubt

D. That’s not always the case

28. Would you mind turning your stereo down ? - .........................................

A. Not at all

B. I’d be glad to

C. Yes, I’ll vì it now

D. Sorry. I didn’t mean it

29. Marry: “ vị you fancy đen coffee or trắng coffee?”

- John: “................................................”

A. Let me make you a hot cup

B. Never mind

C. It’s all the same khổng lồ me

D. It’s my cup of tea

30. Kara: “Do you want khổng lồ book an eco tour or a camping safari?”

- Bella: “.............................”

A. Yes, I want a book about eco tours

B. An eco tour sounds more interesting to me

C. No, I vì chưng not like a camping safari

D. I couldn’t agree more

Mark the letter A, B, C, or D lớn indicate the words/phrases that are CLOSEST in meaningto the underlined words/phrases.

31. A computer or máy tính can be your powerful weapon and you can take advantage of the mạng internet your study.

A. Take notice of

B. Have benefits of

C. Take benefits of

D. Make use of

32. “Edwards seems like a dog with two tails this morning”. “Haven’t you heard the news?His wife gave birth to a baby boy early this morning.”

A. Extremely happy

B. Extremely dazed

C. Very exhausted

D. Very proud

33. Discharging chemical pollutants into the environment is a cruel action to the environment aswell as the future generation.

A. Releasing

B. Filling

C. Making

D. Adding

34. The area is roped off because the water is seriously polluted .

A. Contaminated

B. Disappeared

C. Purified

D. Endangered

35. The environmental habitat of some rare animals is being threatened.

A. Aware

B. Endangered

C. Dangerous

D. Share

36. Many species of fauna & flora in this national park is being in danger.

A. Sauna

B. Coral

C. Animals

D. Coastal

37. Water pollution is a result of dumping pollutants such as detergents, pesticides, oil andother chemicals in rivers.

A. Contaminants

B. Sewage

C. Insecticides

D. Substances

38. In Vietnam, people often choose a favorable day for their important occasions.

A. Beautiful

B. Suitable

C. Acceptable

D. Fair weathered

39. When do you intend to tie the knot with your Japanese girl?

A. Break up

B. Fall in love

C. Get married

D. Live under the same roof

40. After the wedding ceremony, there is usually a reception for the guests.

A. Proposal ceremony

B. Engagement ceremony

C. Formal party

D. Festival

Grammar: Choose the best answer among A, B, C or D that best completes each sentence.

1. ______ we khổng lồ live in the country we wouldn’t mind having children.

A. If B. Were C. Should D. Had

2. This is a rare opportunity_______ you should take advantage lớn get a better job.


A. Khổng lồ which B. For which C. Of which D. On which

3. _______________ if you want khổng lồ see the manager.

A. You make an appointment B. Make an appointment

C. You would make an appointment D. Should you make an appointment

4. The economic conditions today are __________ than they were in the past.

A. Much more good B. Far better C. More better D. The best

5. This tablet is more modern, but it costs________ the other one.

A. As twice much as B. Twice as much as

C. Two times much as D. Two times as more than

6. She reminded me khổng lồ come on time for the buổi tiệc ngọt ________.

A. Tomorrow evening B. The day after tomorrow

C. In two days’ time D. Next weekend

7. He asked me why _________to the meeting.

A. Didn’t I come B. Don’t I come

C. You didn’t come D. I hadn’t come

8. The United States consists of fifty states, ________ has its own government.

A. They each B. Each of them C. Each of which D. Each of that

9. We are talking about the writer ________ latest book is one of the best-sellers this year.

A. Who B. Whose C. Which D. Whom

10. Gender equality _____ without the tư vấn of the government, organization, andindividuals.

A. Mustn’t be achieved B. Needn’t be achieved

C. Shouldn’t be achieved D. Cannot be achieved

11. Of the two projects, I think the first one is ___________ .

A. The most convincing B. The more convincing

C. More convincing D. Most convincing

12. Can you imagine what____________ if the air ____________ polluted entirely?

A. Will happen / is

B. Would happen / were

C. Had happen / had been D. Happened / will be

13. I have two brothers. ______older one is training to lớn be ______ pilot with British Airways._____ younger one is still at ______ school.

A. The/ x/ the/ x

B. The/ a/ the /x

C. An/ a/ the/ x

D. The/ the/ the/ x

14. ____________ you lớn be offered that job, would you have to move khổng lồ another city?

A. Provided that

B. Should

C. Were

D. Had

14. Bởi vì you know the man________ lives in the house opposite mine?

A. Who

B. What

C. Which

D. When

15. She plays ________ guitar very well. She is an accomplished guitarist.

A. A

B. An

C. The

D. Ø

16. WWF recognised the giant panda ____the symbol of the organisation.

A. As

B. Like

C. Under

D. With

17. All forms of discrimination against all women and girls ________immediately everywhere.

A. Must be taken away

B. Must be ended

C. Must be allowed

D. Must be followed

ĐÁP ÁN

PRONUNCIATION

Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

1 - C; 2 - B; 3 - A; 4 - D; 5 - B;

6 - B; 7 - A; 8 - C; 9 - B; 10 - C;

11 - C; 12 - A; 13 - B; 14 - D; 15 - C;

Choose the word whose ức chế is placed differently from that of the others.

16 - D; 17 - A; 18 - D; 19 - C; trăng tròn - C;

21 - A; 22 - B; 23 - C; 24 - A; 25 - B;

26 - D; 27 - D; 28 - A; 29 - A; 30 - D;

VOCABULARY và GRAMMAR

Vocabulary: Choose the best answer among A, B, C or D that best completes each sentence.

1 - A; 2 - D; 3 - C; 4 - B; 5 - B;

6 - D; 7 - B; 8 - C; 9 - B; 10 - B;

11 - C; 12 - D; 13 - C; 15 - A; 16 - C;

17 - A; 18 - D; 19 - D; đôi mươi - C; 21 - B;

22 - B; 23 - C; 24 - C; 25 - A;

26 - B; 27 - C; 28 - A; 29 - C; 30 - B;

Mark the letter A, B, C, or D to lớn indicate the words/phrases that are CLOSEST in meaningto the underlined words/phrases.

Xem thêm: Tuổi Thanh Xuân Tiếng Anh Là Gì ? Thanh Xuân Tiếng Anh Là Gì

31 - D; 32 - A; 33 - A; 34 - A; 35 - B;

36 - C; 37 - A; 38 - B; 39 - C; 40 - C;

Grammar: Choose the best answer among A, B, C or D that best completes each sentence


1 - B; 2 - C; 3 - B; 4 - B; 5 - B;

6 - C; 7 - D; 8 - C; 9 - B; 10 - D;

11 - B; 12 - B; 13 - B; 14 - C; 14 - A;

15 - C; 16 - A; 17 - B; 18 - C; 19 - B; 20 - C;

21 - C; 22 - C; 23 - C; 24 - D; 26 - B;

27 - D; 28 - A; 29 - B; 30 - A;

ERROR IDENTIFICATION: Choose the underlined part that needs correction

1 - D; 2 - B; 3 - B; 4 - C; 5 - C;

6 - B; 7 - B; 8 - C; 9 - C; 10 - C;

11 - A; 12 - C; 13 - B; 14 - A; 15 - B;

16 - D; 17 - C; 18 - D; 19 - A; 20 - C;

Mời những bạn xem thêm các thông tin hữu ích không giống trên phân mục Tài liệu của xephangvanban.com.